Anders Invest heeft Trappenfabrikant Vios Houttechniek overgenomen. De participatiemaatschappij – die zich richt op de Nederlandse maakindustrie – ziet veel groeikansen voor Vios, onder meer door de grote vraag naar nieuwe woningen. De overname werd begeleid door adviseurs van Baker Tilly, Vriman en corporate finance-adviseurs van Arpentus 

Vios wordt overgenomen van Hans Diekema (60) en Jaap Mullié (52), die het bedrijf in 2003 zelf kochten via een management-buyout. Anders Invest krijgt 80% van de aandelen van Vios in handen. De investeerder trekt in de acquisitie op met aantredend directeur Dirk Bergman, die de overige 20% van de aandelen verwerft. Bergman heeft uitgebreide ervaring in directieposities bij hout- en bouwmaterialen ondernemingen. In zijn meest recente rol was hij actief als CEO van doe-het-zelf-bedrijf Deli Home.

Rond de overname zijn geen financiële details naar buiten gebracht, maar het FD stelt dat het neergetelde bedrag rond de €20 miljoen moet liggen. Deze conclusie wordt getrokken op basis van het bruto bedrijfsresultaat van Vios en een multiple van vijf tot zeven, die volgens de zakenkrant gebruikelijk is in de branche.

Met een omzet van €28 miljoen – gegenereerd door 150 medewerkers, werkzaam vanuit vestigingen in Driebruggen, Hoorn en Doetinchem – is het in 1914 opgerichte Vios naar eigen zeggen de “nummer één in Nederland in de productie en verkoop van houten woningtrappen”. Vios maakt zowel seriematig geproduceerde als maatgemaakte trappen. Het mag de meeste grote, middelgrote en kleinere bouwondernemingen tot zijn klanten rekenen. Aan de verkoopkant werkt Vios ook nauw samen met aannemers, onder meer via online-tools waarmee huizenkopers hun trap kunnen configureren.

Zijn marktleiderspositie verwierf Vios onder leiding van Diekema en Mullé. De twee verkopende directeuren lieten Vios autonoom groeien en deden daarnaast diverse overnames. Gedurende de crisisjaren namen ze meerdere kleinere trapmakers over die het zelfstandig niet wisten te redden, waaronder trapleuningfabrikant Fremeyer uit Hoorn. Anders Invest ziet ook voor de toekomst nog genoeg mogelijkheden tot groei, waarbij wordt gewezen op “de toenemende eisen aan bouwprocessen, solide vooruitzichten voor het aantal op te leveren nieuwbouwwoningen en de consument die steeds meer maatwerk verwacht”.

Gedurende het overnameproces werden Diekema en Mullé geadviseerd door de M&A-afdeling van Baker Tilly. Het dealteam bestond uit Maarten van Kampen (Partner), Fabian Roozemond (Consultant), Marcel Ploegsma (Juridisch) en Lex Janssens (Juridisch). “We hebben de verkopers geadviseerd gedurende het gehele traject, van het opstellen van de documentatie, het vinden van een geschikte koper tot de uiteindelijke closing”, vertelt Roozemond.

Anders Invest werd in de transactie bijgestaan door advocaten van Vriman en corporate finance-adviseurs van Arpentus. Het in Maarsbergen gevestigde kantoor vertegenwoordigt 160 investeerders. Het bedrijf beheert twee fondsen: een industriefonds en een vastgoedfonds. Opgeteld hebben de twee fondsen een waarde van €110 miljoen. Via het industriefonds investeert Anders Invest in de Nederlandse maakindustrie. Naast Vios heeft Anders Invest nog veertien andere industriële bedrijven in zijn portfolio.

Sleutel op de deur bouwen

Architect Gruwez kan voor u een kant-en-klaar opgeleverde woning ontwerpen. Een huis volgend de term Sleutel op de deur te (of turnkey) bouwen betekend dat ons team instaat voor het volledige concept, ons bureau staat in voor de realisatie van het bouwproject van A tot Z. Architect Gruwez werkt volgens Sleutel op de deur te bouwen zowel bij nieuwbouw als verbouwing.

Houten Trap

In onze showroom hebben wij verschillende trapconstructies staan, zodat u goed kunt zien hoe de trap eruit komt te zien in uw woning.
Denkt u hierbij aan strak design, hout gecombineerd met een glazen of metalen leuning, of eerder een volledige houten trap voor een landelijke of klassieke stijl, alle mogelijkheden zijn in onze showroom te bezichtigen.
Breng ons een bezoek, je kan alle trappen uittesten alsof het de uwe zou zijn.